Bir yaz gecesi. Hava açık, sıcak bunaltıyor. Gece saat 03:02. İzmit körfezi bir anda aydınlandı. Bulunduğumuz bina sallanmaya başladı. Binanın altından korkunç sesler geliyor. Elektrikler kesilmiş, her yer zifiri karanlık. Deprem oluyordu.  

Depremin dehşeti ile yüz yüze gelmiştik. Binadan çıktığımızda sokaklar ana baba günü olmuş, adeta mahşer yerini andırıyordu.  Herkes bir şey söylüyordu, İzmit’in çöktüğünü, Gölcük’ün denize battığını… Radyolar normal yayın yapıyor, haber alamıyorduk. Sabah olup gün ağardığında korkunç deprem gerçeği ile yüz yüze geldik. 

Aradan tam 19 yıl geçti. Deprem gecesi ve sonrası yaşananlar, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve diğer devlet yetkililerinin TV ekranlarındaki çaresizliği, İstanbul’un yanı başındaki Kocaeli ve Gebze’de olanlar, İnsanlarımız enkaz altında can verirken depremden rant vurgunu yapanlar ve daha neler neler… Bütün bunları çoktan unutuverdik. Marmara Depremi’nden ders ve ibret almadık!

***

Depremi hatırlamak, depremden ibret almak ve bir farkındalık oluşturmak adına, 17 Ağustos 2018 tarihinde Marmara Depremi’nin 19. yıldönümü dolayısıyla Avrasya Gazeteciler Derneği ve Gebze Ticaret Odası’nın işbirliğiyle bir dizi etkinlik ve faaliyet düzenlendi.

“GTO Başkanı NAİL ÇİLER ile Deprem Gerçeği Üzerine”

videosunu izlemek için tıklayın:

“Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Deprem Gerçeği Üzerine”

videosunu izlemek için tıklayın:

***

Gebze Ticaret Odası ve AGRT Derneği İşbirliği ile Deprem Gerçeği Fotoğraf Sergisi

Avrasya Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından Kocaeli Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nde deprem gerçeği fotoğraf, kitap ve gazete arşivi sergisi açıldı. Açılışta sergi ile ilgili bilgi veren AGRT Genel Başkanı İsmail Kahraman, sergide çok önemli bir arşivin yer aldığına dikkat çekti.

Serginin açılışına Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekili Akif Yılmaz, Kültür Müdürlüğü yetkilileri, Kocaeli sivil toplum örgütleri başkanları ve medya mensupları katıldı. Açılış töreninde başkan Karaosmanoğlu ve milletvekili Akif Yılmaz ile davetliler depremle ilgili anılarını paylaştı. Büyük ilgi gören deprem gerçeği sergisi www.devrialem.tv ve Sakarya TV tarafından canlı yayınlandı.

Başkan Karaosmanoğlu: “Depremden ders alınmalı”

Deprem gerçeği fotoğraf sergisinin açılışında Kocaeli Büyükşehir Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bir konuşma yaparak, “Depremin yıl dönümü dolayısıyla açılan bu sergi çok önemli, serginin açılışını gerçekleştiren İsmail Kahraman’a teşekkür ediyorum. Depremden ders ve ibret almalıyız. Depreme karşı Belediye olarak birçok çalışma yaptık. Bina stoklarımızı gözden geçirdik, kentsel dönüşümler ile depreme dayanıklı binalar üretiyoruz. Önlemlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu. Deprem geçesi yaşadıklarını anlatan Karaosmanoğlu depremi unutmamak ve hatırlamak gerektiğinin altını çizdi.

Milletvekili Akif Yılmaz’dan Önemli Açıklama

Deprem Gerçeği sergisinin açılışına katılarak konuşma yapan Kocaeli Milletvekili Akif Yılmaz, “Deprem üstünden 19 yıl geçse de hala hafızalarda yaşıyor. Depremde yaşadığımız acı olayları dün gibi hatırlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Başbakanının devletle ilgili konuşmaları hala kulaklarımızda çınlıyor, büyük sorunlar yaşandı, depreme her zaman hazırlıklı olmazlıyız. Bu konuda devlet millet iş birliği ile depreme karşı ortak çalışmalar yürütülmelidir” dedi. 

Serginin Açılışına Büyük İlgi

Deprem Gerçeği sergisin açılışına Kocaeli bölgesindeki sivil toplum örgütlerinin başkanları büyük ilgi gösterdi. Açılışa Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Başkanı Şahin Yaşlak, Kars Ardahanlılar Vakfı Başkanı Mehmet Irak, Gümüşaneliler Vakfı Başkanı, Türk Hava Kurumu Başkanı, Ak Parti Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı, Kocaeli Turizim Müdürleri yetkilileri, Kocaeli’nin duayen gazetecilerinden İsmet Çiğit, Sakarya Gazeteciler Başkanı Sezai Matur, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, Koceali Akçakoca Platformundan Doktor İbrahim Kahraman, Gebze siyasetinin önemli isimlerindem Mahmut Yandık ve Kocaeli bölgesindeki gazeteciler ile davetliler katıldı. Açılışa katılan ilgili ve yetkililerle www.devrialem.tv ve Sakarya TV canlı yayın konuğu olarak deprem ile ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştılar.

Asrın en büyük felaketi  olarak tarihe geçen, merkez üssü Kocaeli Gölcük olan Marmara Depremi’nin 19. yıldönümü dolayısı ile 14 Ağustos 2018 tarihinde İzmit Sabancı Kültür Merkezi’nde  depremle  ilgili  hiç bir yerde  sergilenmeyen İlim Kültür Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’ndeki  depremle ilgili arşivler kamuoyu ile paylaşıldı. 

ETKİNLİK VİDEOSU

“Gebze Ticaret Odası ve AGRT derneği işbirliği ile deprem Gerçeği Fotoğraf Sergisi”

videosunu izlemek için tıklayın:

***

Gebze Ticaret Odası’ndan Önemli Deprem Paneli

17 Ağustos depreminin 19. yılında Gebze Ticaret Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve Gebze İlçe Temsilciliği ile birlikte Meclis Salonu’nda gerçekleşen panelde konunun uzmanı birçok isim bir araya geldi. 

Organizasyona Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, AFAD Kocaeli İl Müdürü Salim Tekoğul, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Kadı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel ve çok sayıda misafir katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Kadı, “17 Ağustos 1999 yılındaki Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi ile karşı karşıya kaldık. Deprem o gün de hayatımızdaydı yarın da hayatımızda olacak bu yüzden dikkatli olmak zorundayız. 99’da nerede toplandıysak aradan geçen 18 yıl sonra da aynı yerde toplanacağız, bir gelişme gösteremedik.” dedi.

Simülasyon Merkezi İçin Geri Sayım 

Panelde konuşma gerçekleştiren Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, kentin büyük ve tam donanımlı bir toplanma merkezi ihtiyacı olduğunu dile getirirken, bununla beraber Alaettin Kurt Deprem Simülasyon Merkezi için gerekli adımları oda olarak atacaklarını sözlerine ekledi. 1999 depreminde çok kayıplar verildiğini, bir çok acılar çekildiğini hatırlatan Başkan Çiler,  “Oda olarak sözünü verdiğimiz Alaettin Kurt Deprem Simülasyon Merkezi için gerekli adımları attık ve bu Türkiye’ye örnek bir proje olacak. İyi bir eser bırakmak için her konuda olduğu gibi bu konuda da duyarlı olmak zorundayız. 17 binden fazla can kayboldu. Bugünkü çalışmamız bir başlangıç ve bizlerin yardımsever ruhu var. Her birimiz gönüllü afat gönüllüsü olmamız gerekiyor, ayrıca depremle yaşamasını öğreneceğiz. İmar barışının çerçevesi yeniden belirlenmeli. Deprem konusunda sadece ağustos ayında hatırlıyoruz. Bu kesinlikle yeterli değil, toplum olarak daha da bilinçlenmemiz gerek.” dedi.

Gebze Ticaret Odası’nda Erkan Bebek Sürprizi

Konuşması sırasında 17 Ağustos depreminde bölgeyi ziyaret eden ABD eski Başkanı Bill Clinton’un burnunu sıkmasıyla tanınan Erkan Işık’ı kürsüye davet eden GTO Başkanı Nail Çiler, duygu ve düşüncelerini aldı. Işık, depremde hayatını kaybedenlere rahmet dilerken kürsüde GTO Başkanı Nail Çiler’in de burnunu sıktı.

Kışlaya Toplanma Merkezi

Bölgemizde deprem için bir toplanma merkezi olması gerektiğinin altını çizen GTO Başkanı Nail Çiler, “Mücadelelerimiz sonunda Gebze Askeri Kışlası elimizden gitmedi. Bu alan içinde büyük bir millet parkı olacak ve bu parka yapacağımız tam teşekküllü acil toplanma merkezi oluşturarak bu konuda örnek olabiliriz. Gebze’ye toplanma merkezini kazandırmak zorundayız. Sadece bu da değil Türk Kızılayı Kan Merkezi’ni de oluşturmalı, olası bir duruma şimdiden hazırlıklı olmak zorundayız.” dedi.

Kahraman’dan Deprem Sergisi

Gebze Ticaret Odası’nın Deprem Gerçeği paneli için özel olarak hazırlanan ve  Avrasya Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından  birçok TV kanalına da gönderilen deprem belgeseli panel öncesi davetlilere gösterildi. Panelde gazeteci ve belgeselci olan İsmail Kahraman da Tarih Boyu Kocaeli Depremleri konulu bir sunum gerçekleştirdi. 

İsmail Kahraman, Kocaeli’nin deprem tarihi ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra, “Eskihisar Kalesi’nin hemen alt tarafında bir şehir olduğu söyleniyor. Bununla ilgili bir belge yok. Bugün orada dalış yapanlar batık bir şehir görüyorlar. O nedenle depreme hazır olmamız gerekiyor” diyerek panelin düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür etti.

ETKİNLİK VİDEOLARI

“Gebze Ticaret Odası’nda Deprem Paneli”

videosunu izlemek için tıklayın:

“GTO’da Deprem Gerçeği Paneli”

videosunu izlemek için tıklayın:

“GTO’da Deprem Gerçeği Paneli 2”

videosunu izlemek için tıklayın:

***

Tarih Boyu Kocaeli Depremleri

M.S. 2.YY: Büyük şiddette bir deprem yaşanmıştır, İzmit Körfezi’ndeki bütün kasaba ve köyler büyük zarar görmüştür.

M.S. 286: Gebze ve çevresinde depremden zarar gören yerler onarılmıştır.

M.S. 358: İzmit’i temelinden sarsan, yaklaşık bir ay süren ve otuz bin kişinin ölümüne sebep olan büyük şiddette bir deprem yaşanmıştır. Gebze ve çevresi de bu depremden, etkilenmiştir Deprem sonrası, bölgede 50 gün süren bir de yangın felaketi yaşanmıştır. Bu felaketler, o dönemin ünlü şair ve yazarlarına konu olmuştur.

M.S. 362: Çok büyük şiddette bir deprem, Gebze ve yöresinde çok büyük zararlar oluşturmuştur. Deprem sırasında çıkan yangınlarla da bölgedeki köyler haritadan silinmiştir. Bu deprem, İzmit´te de ayakta kalabilen binaları yerle bir etmiştir.

5. YY: Gebze ve yöresi imparator Feodosyüz tarafından onartılıp, imar ettirilmiştir.

14 Eylül 1509: Başta İstanbul olmak üzere, İzmit ve çevresi tarihin en büyük deprem felaketini yaşamıştır. Deprem 4 gün aralıklarla sürmüştür. Gebze, Eskihisar, Hereke de bulunan camiler ve kalelerin tamamı yıkılmıştır. Tarihçiler, deprem sonrasında, İstanbul´un onarım gördüğünü İzmit ve Gebze´ de hiçbir onarımın yapılmadığını belirtmektedirler.

16 . Yüzyıl: Merkezi İzmit’te olan şiddetli bir deprem Gebze ve çevresini büyük ölçüde etkilemiştir.

22 Mayıs 1766: Merkezi İstanbul’da olan şiddetli bir deprem, Gebze ve çevresine büyük bir zarar vermiştir. Bölgede çok hasar olmuştur. Bu deprem de Hacı İlyas Bey Camii tamamı ile yıkılmıştır. Aynı yıl içinde İlyas Bey’in torunları camiyi onartmıştır.

17.YY: Gebze ve çevresini çok etkileyen, merkezi İzmit´te olan bir deprem yaşanmıştır.

1876 Yılında: Gebze ve yöresinde hasara sebep olmayan bir deprem olmuştur.

1894 Yılında: Gebze ve çevresinde büyük bir deprem olmuştur.

1953 Yılında: Gebze ve çevresinde etkili bir deprem yaşanmıştır.

1963 Yılında: Gebze ve çevresinde çok etkili ve hasarlı bir deprem olmuştur.

17 Ağustos 1999: Merkez üssü İzmit Gölcük´te bulunan ve saat 3:02’de tüm Marmara Bölgesi’nde büyük hasar ve can kaybına sebep olan yakın tarihimizin en büyük depremi, Gebze ve çevresinde de etkili olmuştur, insan kaybımız bu bölgede 17 bini aşmıştır.

***

Binlerce insanımızın yaşamını kaybettiği, yüz binlerce insanımızın yaralanıp, binlercesinin sakat kaldığı, on binlerce konutun yıkıldığı ve bugün hala hafızalarımızda acı hatırlarla yer alan o kara geceyi hiçbir zaman unutmadık. Depremle ilgili yazdığımız yazılar, yaptığımız araştırmalar, çektiğimiz belgesel görüntüler, depreme yönelik gazete manşetleri bugün Gebze Gazetesi, Belgesel Yayıncılık Arşivleri ve İKTAV Kütüphanemizde akademisyenlerin ve araştırmacıların hizmetinde.  

17 Ağustos Depremi’ni yaşayan bir gazeteci ve belgeselci olarak, depremin acı bilançosunu unutturmama, gerekli önlemlerin alınması ve kentimize vefa borcunu ödeme adına üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Deprem konusunu sürekli yazılarında dile getiren, yetkililerle bu konuyu sürekli konuşan ve en önemlisi Kocaeli’ye bir Deprem Müzesi kurulması için mücadele veren bir Gazeteci olarak, inanıyorum ki bu yazı serimiz tarihe ışık tutacaktır. En önemli temennimiz depremden ders alınması ve bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamak.

***

Basında DEPREM GERÇEĞİ Panel ve Sergisi

Ağustos 1999’da bu gazete olmasaydı

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/agustos-1999da-bu-gazete-olmasaydi-357554h.htm

GTO’da Deprem Olacak!

http://www.hedefgazetesi.com.tr/haber-gto-da-deprem-olacak-67916.html

GTO BAŞKANI ÇİLER PANELDE KONUŞTU

http://www.kocaelipusula.com/haber/22394/gto-baskani-ciler-panelde-konustu.html

GTO’dan önemli deprem etkinliği

http://www.gebzegazetesi.com/gundem/gtodan-onemli-deprem-etkinligi-h23501.html

GTO depremi andı

https://www.gazetegebze.com.tr/genel/gto-depremi-andi-h22173.html

Gebze Ticaret Odası’nda deprem tatbikatı

http://www.hurriyet.com.tr/gebze-ticaret-odasinda-deprem-tatbikati-40929572

Nefes kesen deprem tatbikatı

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/nefes-kesen-deprem-tatbikati-357291h.htm

Gebze Ticaret Odası’nda deprem tatbikatı

https://www.7x24kocaeli.com/yasam/gebze-ticaret-odasi-nda-deprem-tatbikati-h4900.html

Gebze Ticaret Odası’nda Deprem Tatbikatı

https://kocaelifikir.com/haberler/gundem/gebze-ticaret-odasi-nda-deprem-tatbikati/16928

Gerçeği aratmayan deprem tatbikatı 

http://www.buyukkocaeli.com.tr/gercegi-aratmayan-deprem-tatbikati-29717h.htm

Gerçeği aratmayan deprem tatbikatı

http://kocaelisonnokta.com/haber-21643-oku.html

Gebze Ticaret Odası’nda deprem tatbikatı

https://www.kocaelizirve.com/haber/guncel/haberi/27310.html

GEBZE TİCARET ODASI’NDA GERÇEKLEŞTİ

http://haberpi.com/haber-85651-GEBZE-TICARET-ODASINDA-GERCEKLESTI.html

Gebze Ticaret Odası’nda deprem tatbikatı

https://www.haber24.com/bolge/gebze-ticaret-odasi-nda-deprem-tatbikati-h712868.html

Gebze Ticaret Odası’nda deprem yaşandı

http://www.kocaelibarisgazetesi.com/guncel/gebze-ticaret-odasi-nda-deprem-yasandi-h98382.html

GTO’da deprem tatbikatı

http://www.marmaragazetesi.com/gtoda-deprem-tatbikati-308339h.htm

Gebze’de Akıllara Durgunluk Veren Anlar

https://www.bugunkocaeli.com.tr/haber/1672966/gebzede-akillara-durgunluk-veren-anlar

Gebze Ticaret Odası’nda deprem tatbikatı 

http://www.gebzehaber.net/haberi-43965h.htm