1.Uluslararsı Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Belgesel Yarışmasını düzenleyen Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili Seçici Kurul Üyesi ve Türk Dünyası Gazeteciler Platformu üyesi İsmail Kahraman TRT Avaz kanalının canlı yayın konuğu olarak Türk kültürü ve Türk’ün dünyaya bakışını anlattı.

Aylar önce başlayıp,nihayet işin sonuna gelmiş bulunmaktayız. 1.Uluslararsı Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Belgesel Yarışmas ile ilgili,belgesel film festivalini düzenleyen Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili Seçici Kurul Üyesi ve Türk Dünyası Gazeteciler Platformu üyesi olarak hazırlayıp,kamuoyu ile paylaştığım yazımı  ve festival ile ilgili tanıtım film ve fragman video linklerini sizlerle paylaşıyorum.

BENGÜ YAZITLARI’NDAN GÜNÜMÜZE  TÜRK BELGESELCİLİK TARİHİ

Yapılan araştırmalar’da   sinama ve belgesel filimciliğin  tarihi ile ilgili değişik bilgiler verilsede, Türkler’de belgeselcililiğin tarihi oldukça eskilere dayanmakta.Bugün  Moğolistan’da  Orhon kitabeleri ve  Sibirya’nın  Yenisey ırmağı  vadisindeki  Hakas ve Tuva Türk cumhuriyetlerine hayat veren  Yenisey ( Anasay)  ırmağı   çevresinde bulunan  ve binlerce yıllık  Türk tarihinin Taşlara yani Anasaylara kazınmış belgesi olan geçmişin Bengü yazıtları Türklerede belgeselciliğin miladı olarak  kabul edebiliriz.

Gerek Orhon kitabeleri’nin bulunduğu Moğolistan’da  Orhon Irmağı vadisindeki Büyük Hun ve Göktürük Devletleri’ne başkentlik yapan Karakurum ve Karabalgas şehirlerindeki ve gerekse  bugün  Rusya coğrafyasında yeralan  Tuva’nın başkenti  Kızıl  ile Hakas’ın başkenti  Abakan’da  ve Yenisey ırmağı  vadilerinde araştırma yayıp  belgesel çekerken  binlerce yıllık tarihimizin  yazılı  ve resimli belgeleri  karşısında hem heyacanlandım ve hemde gurur duydum

Kaya yazıtları ve   resimlerle  binlerce  yıllık tarihi geçmişe  sahip olmamıza rağmen ülkemizin 1900’lü yılların başında tanıştığı sinema sektörü, kısa süre içerinde büyük bir gelişme sağlayarak toplumlar üzerinde etki meydana getirebilecek bir hâle bürünmüştür. Amerika’da, Avrupa’da ve son yıllarda ülkemizde, bu durumu doğrulayan çok sayıda örnek mevcuttur.Bu gün adeta dünyanın geleceğine yön veren sinema, insanlık için’’vazgeçilemez’’ şeklinde karşımıza çıkmıştır.

Bengü yazıtları ve Orhan kitabeleri ile belgeselcilik  tarihinde   binlerce yıllık  geçmişe sahip olmamıza ragmen   belgesel sinama sanatının  önemini bizden  önce  fark eden Avrupa ve özellikle Amerika, yıllarca ürettikleri filmlerle kendi medeniyetlerini inşâ etmeye çalışmışlardır. Bu gerçeği geçte olsa fark eden bizler, Büyük Türk Medeniyeti’nin inşası için sinemayı ve onun günümüzde en çok arzu edilen parçası olan Belgesel  Filmi çok iyi kullanmamız gerekmekte.  İnanıyoruz ki;  Belgesel sinemanın insanlar üzerindeki etkisi, Türk Milleti’nin dünya üzerindeki varlığının anlatılmasında önemli bir pay sahibi olacak.

Bu gerçekten hareket ederek  Dünya gazeteciler Federasyonu ve Türk Dünyası gazeteciler   Platformu olarak “1. ULUSLARARASI  TÜRK DÜNYASI  BELGESEL FİLİM YARIŞMASI VE FESTİVALİ’Nİ” düzenlemeye kara verdik.   Projemizin temel amacı, Türkün dünyaya bakışı  ve  Türk kültürünü Türk dünyası belgeselcileri ile belgelendirip tarihe not düşüp  zamana noterlik yapmak.  Projemizin   ulaşılabildiği ölçüde  binlerce yıllık köklü bir kültür olan Türk Kültürü’nün,  sahip olduğu zengin  ve köklü kültür  değerleri’nin meydana getirdiği  “Cebeli Tarık Boğazın’dana Çin seddi’ne “ Kültür ve  Medeniyetimizin  anlatılması; o medeniyetin Dünyaya karşı nasıl bir bakış açısı içerisinde olduğunun, duyrulması, nasıl yorumladığının ve kendince nasıl bir Dünya oluşturmak istediğinin ifade edilmesidir.

Türk Milleti, tarih sahnesine çıktığı ilk günden bu yana dünyayı kendi bakış açısına göre yorumlamış ve kendi kültürü ışığında bir medeniyet inşası meydana getirmiştir. Sahip olduğu medeniyeti bütün dünyaya hâkim kılmak amacıyla geniş coğrafi alanlarda varlıklarını sürdürmüştür.Böylesi geniş bir alana yayılmış olan Türk Medeniyeti, ulaştığı yerlerdeki farklı medeniyetleri etkilemiş ve onlardan etkilenmiştir.Bu etkileşimler hiç şüphesiz Türk Medeniyeti’nin gelişmesine ve daha fazla insana nüfuz etmesine katkı sağlamıştır.

Dünya gazeteciler Federasyonu ve  Türk Dünyası gazeteciler  platformu olarak  Filim  festivali  çalışmaların  önemi ve bilinci içinde  kültür tarihimiz için  hayati önem taşıyan medeniyetimizi yaşamak ve yaşatmak, mensubu olduğumuz Türk  tarihine  olan vefa borcumuz ödemeye çalışmaktır.

Bu çalışmayı gerçekleştirirken  büyük sorun ve sıkıntılar yaşadık.Bir çok kurum ve kuruluş yetkilisi ile görüştük.Hiç bir maddi beklenti düşünmeden   sağlığımızı ve ailemizi ihmal ederek  “ Türk Dünyası Belgesel Filim Festivali ve Yarışması “ projemizin başarılı olması için  çalışmalar yaptık. Türk dünaysı Belgesel filim  yarışması ve   Festivali her bakımdan bir ilk olarak  kültür tarihimizde  şerefli  yerini alacaktır.  Milletimize  karşı  azda olsa  vefa  Borcumuzu  ödemek ve  bizden sonra gelecek  nesillere kalıcı eserler bırakabildikse ne mutlu.

Türk Dünyası’nda ilk olan ‘’Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’’ Azerbaycan Matbuat Şurası, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı, Anadolu Haber Ajansı, Türk Dünyası gazeteciler platform başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş sahip  çıkıp destek oldu.   

Festivale , Azerbaycan’dan Murad Muradov, Rodian İsmailov, Kırgızistan’dan Azamat Arikov, Adilet Karzhoev, Tatyana Mülbayer, Artıkpay Süyündükov, Kazakistan’dan Bahat Kayırbekov, Ondasın Tastınov, Dağıtistan’dan İlyas Bogatyrev, Tataristan’dan Salavat Yuzeev, Başkurdistan’dan Vilyura  İsyandavletova , Çuvaşistan’dan Semyonov  Nikolay, Yakutistan’dan Barabanova  Sardaana  gibi daha önce çeşitli festivallerde ödül  almış   Türk Dünyasın’dan   çok sayıda ünlü belgesel yönetmeninin eserleri ile katıldı

Bir birinden önemli  ve mesleklerin’de başarılı  ön  değerlendirme kurulu titizlikle  belgeselleri  izleleyip ön elemeden geçirdikten  sonra, aralarında  hem Devri Alem belgesel  program yapımcısı ve hemde  Dünya gazeteciler Federasyonu başkan vekili olarak TDGF  adına  bulunmaktan onur duyduğum; Türkmenistan’dan  Film Yapımcısı-Yönetmen  Hodjakuli Narliyev , Tükiye’den; TRT Eski Genel Müdür  yardımıcsı  Dr.Zeynel KOÇ , TRT İstanbul bölge  Müdürü Doç. Dr. Abdulhamit Avşar ,  Kerkük’den  gazeteci ve kültür adamı  Dr. Şemsettin Küzeci  , Film Yapımcısı YönetmenAlper Çağlar  ‘dan oluşana  seçici jüri  üyeleri ile  İstanbul’da toplanıp   ön elmeyi geçen 12  belgesel filmi  tek tek izleyip  değendirerek  ödül kazanan  belgesel filimleri tesbit ettik.

Bengü Yazıtların’dan Günümüze  kendi alanın’da bir ilk olan  ’’Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı’’konulu  Türk Dünyası Belgesel  Film Festivali  gelecek yıllarda  daha geniş katılımlar ve  daha kapsamlı  belgesellerle kültür ve medeniyet tarihizde geleneksel hale  gelerek  devam edecektir.Söz uçar yazı kalır.  Baki kalan Gök kubbe’de ve şu fani dünya’da  sadece hoş bir sada değil , bir belgeselmiş. Filim festivali projemiz ve  organizasyona  Emeği geçen herkese   şükranlarımı   arz eder, Festivalin milletimiz ve ülkemize hayırlı  ve  uğurlu olmasını dilerim. Türk Dünyası Belgesel Festivali linklerini aşağıdan tıklayarak http://turkbelgesel.com/ web sayfamıza bağlı olan Turk Belgesel Youtube hesabımızdan izleyebilirsiniz.

Türk Dünyası Belgesel Festival Linki: https://www.youtube.com/watch?v=e3HMUgzYMtM